Vertrouwenspersoon

Een sociaal veilige werkomgeving

Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een sociaal veilige werkomgeving. Wie wil er nu niet dat een iedereen zich fijn voelt op de werkplek. Een cultuur waarin mensen zich vrij voelen met elkaar dingen te bespreken en samen tot een gewenste werksituatie komen.

Vertrouwenspersoon waarvoor?

De vertrouwenspersoon is er voor integriteitskwesties of ongewenste omgangsvormen. Ongewenste omgangsvormen zijn; pesten, agressie of geweld, discriminatie, (seksuele) intimidatie.

Wat doet de vertrouwenspersoon?

De vertrouwenspersoon zorgt voor:

Opvang, begeleiden en adviseren van medewerkers

Voorlichten, informeren, inspireren organisatie

Gevraagd en ongevraagd advies geven aan bestuur en management

Voorwaarden vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon is er voor de medewerker die de melding doet of de klacht indient. Dit is altijd anoniem tenzij er sprake is van een misdrijf. Er wordt dus geen informatie gedeeld met de organisatie als de melder/klager dat niet wil.

Voordelen externe vertrouwenspersoon

  • Zelfstandig of in samenwerking met de interne vertrouwenspersoon

  • Preventieve werking

  • Draagt bij aan een bespreekcultuur

  • Er is aandacht voor sociale veiligheid

  • Signalering van knelpunten

  • Jaarlijks geanonimiseerd jaarverslag

  • Altijd voldoen aan (toekomstige) wetgeving

Verplichtstelling vertrouwenspersoon

Op 23 mei 2023 is het initiatiefvoorstel - Maatoug Verplichtstelling vertrouwenspersoon door de tweede kamer aangenomen.

Dit betekent als ook de eerste kamer instemt straks iedere organisatie van meer dan 10 medewerkers verplicht is om een vertrouwenspersoon te hebben.

Samenwerking

Er zijn verschillende samenwerkingsvormen mogelijk (abonnement - uurtarief) afhankelijk van de grootte van de organisatie. Voor meer informatie maak ik graag een afspraak en krijgt u een offerte op maat.